Czyszczenie i pielęgnacja
Utrzymaj doskonały wygląd kieliszków Zwiesel Glas, dzięki odpowiedniemu czyszczeniu.
Szkło kryształowe charakteryzuje się wyjątkowym blaskiem, który cudownie podkreśla kolor serwowanego wina.
Podpowiemy Ci co robić, a czego nie robić, aby Twoje kieliszki jak najdłużej cieszyły oko perfekcyjnym wyglądem.
Na początek fundamentalne pytanie. Czy kryształy można myć w zmywarce? Dzięki odporności na zarysowania i zmatowienie kryształowe naczynia Zwiesel Glas można myć w zmywarce, bez obawy o zmatowienie kryształu, jakie miało miejsce w naczyniach wykonanych ze szkła kryształowego z dodatkiem ołowiu.
Oto kilka przydatnych rad, dzięki którym Twoje kieliszki zachowają swój blask na długo.
Mycie w zmywarce
- Sprawdź czystość filtrów, dysz i ramion spryskujących.
- Usuń wszelkie resztki jedzenia ze zmywarki.
- Po zakończonym cyklu mycia niezwłocznie otwórz zmywarkę i najlepiej od razu wyjmij kieliszki, żeby szkło nie straciło blasku i nie zaparowało.
- Sprawdź czy używany detergent nie ma zbyt dużego poziomu substancji wybielającej oraz środków czyszczących, tzw odwapniających.
Osuszanie
- Używaj ręczników do naczyń wykonanych z niestrzępiącego się materiału t.j czysty len lub mikrofibra
- Nigdy nie używaj ściereczki do wycierania kieliszków do,innych celów, aby uniknąć nieprzyjemnego zapachu i pozostałości tłuszczu. Nawet najdrobniejsze zabrudzenie spowoduje powstanie smug.
- Pierz ściereczki najlepiej bez dodawania krochmalu i zmiękczacza do tkanin.
Polerowanie
- Zawsze wyjmuj kieliszek chwytając za nóżkę lub stópkę.
- Postaraj się nie zostawić odcisków palców podczas wyjmowania kieliszków ze zmywarki. Najlepiej użyj do tej czynności rękawiczek, bądź ściereczki lub dokładnie umyj ręce.
- Zawsze poleruj najpierw czaszę (zaczynając od środka i zwracając szczególną uwagę na dno), później stópkę, a na końcu nóżkę kieliszka. Podczas polerowania czaszy trzymaj kieliszek za stópkę , aby uniknąć pęknięcia.
- Możesz użyć gorącej pary wodnej, która ułatwia polerowanie.
Sprawdzenie
Wizualnie oceń czy kieliszek jest odpowiednio umyty i osuszony patrząc na niego pod światło.
Pamiętaj, aby przed samym podaniem kieliszków na stół sprawdzić ich stan i ewentualnie przetrzeć ze zgromadzonego kurzu.